
میل حکومتها به کنترل افکار و در نتیجه پلتفرمهای دارای آزادی بیان چیز تازهای نبوده و البته محدود به کشورهای محدودی هم نیست. با زلزله مرگبار اخیر ترکیه و کشته شدن هزاران نفر، سیل انتقادات از دولت رجب طیب اردوغان در شبکههای اجتماعی از جمله توییتر به اوج خود رسیده است. دولت هم پس از هشدار اخیر خود حالا اقدام به مسدود کردن این شبکه اجتماعی کرده و شاهد فیلترینگ توییتر در ترکیه هستیم. اپراتورهای اصلی مثل ترکتلکام و ترکسل توییتر را فیلتر کرده و دسترسی در Vodafone نیز با اختلال مواجه است.
ساعاتی پیش وبسایت نتبلاکس تأیید کرد دسترسی به توییتر در سرویسدهندهای اصلی اینترنت ترکیه مختل شده است. این درحالیست که شاهد بودیم برخی قربانیان زلزله که زیر آوار جان سالم به در برده بودند، از توییتر برای درخواست کمک استفاده میکردند.
فیلترینگ توییتر در ترکیه سابقه دارد
گفتنی است دولت ترکیه هنوز فیلترینگ توییتر را رسماً تأیید نکرده است. با اینحال این اولین فیلترینگ توییتر در ترکیه. پیش از این نیز توییتر در سال ۱۳۹۳ به دستور اردوغان موقتاً مسدود شده بود. در آن زمان انتشار اسناد و صداهای ضبط شده مبنی بر فساد دایره همراهان اردوغان باعث شد اون دستور فیلترینگ را بدهد. اردوغان پیش از این گفته بود در این زمینه اهمیتی به نظر جامعه بینالمللی نمیدهد!
حالا یکبار دیگر اردوغان تحت فشار تصمیم گرفته تا صدای مخالف را در توییتر خفه کند. این اقدام با انتقاد شدید متخصصان، سیاستمداران و البته مردم ترکیه مواجه شده است. با اینحال کمال قلیچداراوغلو رهبر حزب جمهوری خلق ترکیه گفته مردم کماکان به کمک VPN از توییتر استفاده خواهند کرد. او در ادامه میگوید:
اینبار با محدود کردن توییتر، شما باعث تأخیر و یا جلوگیری از کمکرسانی به مردم میشوید. شما مردم را عمداً میکُشید!
طبق آمار رسمی در ترکیه تاکنون حداقل ۸۵۴۷ نفر جان خود را از دست داده و بیش از ۴۹ هزار نفر نیز مجروح شدهاند. اردوغان امروز ضمن بازدید از مناطق زلزله زده از مردم خواست تا صبر بیشتری داشته باشند.
بهروزرسانی ۲۰ بهمن: دسترسی به توییتر پس از چندین ساعت در ترکیه مجدداً برقرار شده است.