ویندوز یا به طور کلی هر سیستم عامل گستردهای مستعد بروز مشکلات است و پس مدت کوتاهی کاربر میتواند با انواع مشکلات و خطاهای مختلف آن مواجه شود. اما ریست کردن ویندوز چگونه است و چطور میتوان برای بازنشانی ویندوز به حالت کارخانه اقدام کرد؟ در این نوشتار به مزایا و آموزش ریست کردن ویندوز ۱۰ و ویندوز ۱۱ میپردازیم.
مقدمه
ویندوز محبوبترین سیستمعامل دسکتاپ دنیاست و این روزها تصور انجام امور رایانهای بدون ویندوز و استفاده از نرمافزارهایی که روی آن نصب میشوند تقریباً غیرممکن است. اما اگر شما برای یک مدت نسبتاً طولانی از یک نسخه ویندوز استفاده کنید، نصب نرمافزارهای مختلف یا بروز پدیدههای متفاوت، روی عملکرد دستگاهتان اثر میگذارد. گاهی اوقات این اثرات در دسته تغییرات مخرب یا برهمزننده تعادل عملکردی سیستمعامل قرار میگیرند که در صورت ازدیاد بیش از حد، عملکرد دستگاه را مختل میکنند. این زمانی است که مجبور میشوید (به اصطلاح) ویندوز سیستم را عوض کنید. اما این تنها راهکار رفع ایرادات گسترده سیستم نیست و شاید یک راه عاقلانهتر و کمهزینهتر، ریست کردن ویندوز ۱۰ یا ۱۱ به تنظیمات کارخانهای باشد.
ریست کردن ویندوز ۱۰ و ویندوز ۱۱
همه ما این تجربه را داشتهایم که با گذشت چند ماه یا حتی چند هفته از نصب سیستم عامل، ویندوز دچار کُندی یا مشکلات و خطا شود. در حقیقت ویندوز با وجود تمامی مزایایی که دارد، از این نظر بسیار ضعیف بوده و مستعد بروز مشکلات است. اغلب مواقع کاربران اصطلاحاً اقدام به تعویض یا نصب دوباره ویندوز میکنند تا کامپیوترشان جان تازهای بگیرد و از شر مشکلات و خطاها خلاص شوند.
هرچند تعویض ویندوز کار تقریباً آسانی است، اما معایب خود را دارد، از همین رو ریست کردن ویندوز یا بازنشانی ویندوز به حالت کارخانه میتواند ایده بهتری باشد. در این شرایط پیشنهاد میشود قبل از تعویض یا نصب دوباره ویندوز، ابتدا ریست کردن ویندوز ۱۰ یا ویندوز ۱۱ را امتحان کنید. پیش از اینکه سراغ آموزش ریست کردن ویندوز ۱۱ و ویندوز ۱۰ برویم، ابتدا بهتر است به مزایای ریست کردن ویندوز نگاهی بیندازیم.
مزایای ریست کردن ویندوز (ریست فکتوری تنظیمات)
هنگامی که اقدام به ریست کردن ویندوز ۱۰ یا ویندوز ۱۱ میکنید، برنامههای نصب شده، حذف و تنظیمات سیستم نیز بازنشانی میشود. از همین رو شانس اینکه از شر مشکلات یا کُندی ویندوز خلاص شوید وجود دارد.
از مزایای ریست کردن ویندوز میتوان موارد زیر را برشمرد:
- پاک شدن برنامهها و فایلهای مشکل ساز
- از بین رفتن تنظیمات نامطلوب
- بازنشانی تنظیماتی که آنها را پیدا نمیکنید
- افزایش سرعت کامپیوتر یا رفع کندی
باید دقت داشت ریست کردن ویندوز لزوماً به افزایش سرعت آن نمیانجامد، اما این احتمال وجود دارد که از شر مشکل کُندی خلاص شوید.
در همین رابطه بخوانید:
– ۱۵ روش برای افزایش سرعت و بهبود کارایی ویندوز ۱۰
حالا که با مزایای ریست کردن ویندوز آشنا شدیم، نوبت به آموزش ریست فاکتوری ویندوز است.
آموزش ریست کردن ویندوز ۱۰ و ویندوز ۱۱
چندین روش مختلف برای ریست کردن ویندوز در نسخههای ویندوز ۱۰ و ویندوز ۱۱ وجود دارد که ما به آموزش آسانترین آنها میپردازیم. برای این کار کافی است در ویندوز ۱۰ به مسیر زیر بروید:
Start >Settings> Update & Security>Recovery>Reset this PC>Get Started
در صورتی که از ویندوز ۱۱ استفاده میکنید، مسیر ریست کردن ویندوز اندکی متفاوت بوده و باید به مسیر زیر مراجعه کنید:
Start>Settings>System>Recovery>Reset this PC
به منظور ریست فکتوری ویندوز ۱۰ باید روی گزینه Get Started کلیک کنید که یک پنجره دیگر ظاهر میشود. در این مرحله باید تصمیم بگیرید که میخواهید فایلهایتان هم حذف شود یا نه.
اگر گزینه اول را انتخاب کنید، فایلهایتان از بین نمیرود اما تنظیمات و برنامهها پاک میشوند. برای نمونه فایلهای روی دسکتاپ یا در مسیرهایی چون Documents و Downloads از بین نمیروند.
گزینه دوم باعث پاک کردن فایلهای تان هم میشود، بنابراین در انتخاب آن مراقب باشید.
در این مرحله نوبت به انتخاب میان دو گزینه دانلود از اینترنت (Cloud) یا آفلاین است. اگر گزینه اول را انتخاب کنید، فایلهای ویندوز از اینترنت دانلود میشود اما گزینه دوم برای نصب آفلاین یا لوکال است.
کافی است در پنجرههای بعدی Next و نهایتاً Rest را بزنید تا فرآیند ریست کردن ویندوز و بازنشانی ویندوز به حالت کارخانه آغاز شود. این کار بسته به سرعت کامپیوترتان می تواند کمی طول بکشد.
در نهایت با گذشت چند دقیقه، ریست فکتوری ویندوز انجام میشود و با صفحه خوش آمد مواجه خواهید شد.
نحوه ریست کردن ویندوز ۱۰ بدون حذف برنامهها
اگر به دنبال آموزش ریست کردن ویندوز ۱۰ یا ویندوز ۱۰ هستید اما نمیخواهید برنامههایتان پاک شود، باید بگوییم چنین امکانی وجود ندارد. تنها گزینه شما میتواند بک آپ گرفتن از برنامهها باشد که با توجه به هدفتان برای ریست کردن ویندوز و رفع مشکلات یا کنُدی آن، انجام این کار پیشنهاد نمیشود.
نرم افزار ریست ویندوز ۱۰
برای ریست کردن ویندوز ۱۰ یا ویندوز ۱۱ به هیچ برنامه اضافی نیاز ندارید و خود ویندوز قابلیت ریست فاکتوری دارد، از همین رو بهتر است هیچ برنامه اضافهای را برای این کار امتحان نکنید. البته برخی نرمافزارها امکان ریست کردن سفارشی محتویات ویندوز را میسر میکنند ولی به دلیل عدم اطمینان از عملکرد کاملاً بدون ایراد، نمیتوانیم آنها را به شما پیشنهاد کنیم.
جمع بندی و پاسخ به سوالات پرتکرار
ریست کردن ویندوز ۱۰ یا ویندوز ۱۱ برای رفع مشکلات ایده خوبی است و میتوانید آن را امتحان کنید. قویاً توصیه میشود پس از ریست فکتوری ویندوز، اقدام به نصب درایورهای بروز و آخرین آپدیتها کنید.
ریست کردن ویندوز چقدر طول میکشد؟
مدت زمان لازم برای ریست کردن ویندوز به سرعت کامپیوتر شما و استفاده از SSD بستگی دارد. هر چه سیستم قدرتمندتر و بروزتر باشد، این زمان کوتاهتر خواهد بود.
آیا ریست فکتوری همه برنامه و اطلاعات ویندوز را پاک میکند؟
بله، همه برنامهها حذف شده و برنامههای پیش فرض ویندوز مجدد نصب میشوند.
چگونه کامپیوتر خود را به طور کامل به حالت کارخانه بازنشانی کنم؟
برای این کار باید ویندوز را ریست فاکتوری کنید که نیاز به هیچ ابزار جداگانهای ندارد. در این شرایط تنها کافیست در بخش تنظیمات ویندوز گزینه Reset Factory را جستجو کنید..